Burnoutbegeleiding

Burnout is een specifieke vorm van stress. Letterlijk betekent het opgebrand zijn, emotioneel en fysiek uitgeblust. Het is een mentale uitputtig en overspannenheid door ongewone belasting en vermoeidheid. 

Burnout ontstaat meestal bij gezonde hardwerkende, goed functionerende mensen. Een burnout wordt voorafgegaan door een lange periode van overbelasting. Burnout kan gepaard gaan met angst- en paniekaanvallen en depressie. Daarnaast ondermijnd burnout het afweersysteem, waardoor ziekten zich kunnen openbaren. 

Burnoutbegeleiding richt zich op de mens als geheel. Lichaam en geest zijn een samenwerkend geheel. Fysieke en mentale processen versterken en beïnvloeden elkaar. Het tijdig onderkennen en herkennen van burnout scheelt niet alleen mensenlevens maar voorkomt ook schade aan uw organisatie. 

Wacht niet te lang met een begeleidingstraject bij burnout. Met een tijdige signalering van burnout en de juiste professionele begeleiding, wordt de kans op een spoedig herstel vergroot. 

Symptomen burnout
De onderstaande symptomen van het lijden onder stress zijn te beschouwen als vroegtijdige waarschuwingssignalen voor het ontwikkelen van een burnout. (Krimpen 1989)

Concentratieproblemen
Toename van vergeetachtigheid
Emotionaliteit
Besluiteloosheid
Slaapproblemen
Meer fouten maken
Lusteloosheid
Cynisme
Toenemende onzekerheid
Sexuele problemen

Enkele andere psychische en/of lichamelijke klachten, vanuit het perspectief dat stress merkbaar is in het gedrag, zijn:

Veranderingen in gedrag
Veranderingen in wijze van praten 
Versmalling
Verminderde lichamelijke conditie
Vermeerdering aantal werkuren
Warm aanbevolen